Botanische naam: Picea excelsa
Familie: Pinaceae
Standaard naam: Vuren
Andere namen: Fijnspar, Fichte

 

Neem contact op

Hardhoutsoorten

Naaldhoutsoorten

Houtbeschrijving

Er is geen kleurverschil tussen kernhout en spint. Bij pas geschaafd hout is de kleur bijna wit tot bleek geelbruin. Na langdurige blootstelling aan licht en lucht wordt het geelbruin. Evenals de andere naaldhoutsoorten uit de gematigde luchtstreken vertoont deze houtsoort een duidelijk kleurverschil tussen het lichte vroeghout en het donkerdere laathout. Deze houtsoort is harshoudend, maar de opvallende harsgeur zoals die bij grenen voorkomt, ontbreekt. In deze houtsoort komen zogeheten harszakken voor, ruimten in het hout gevuld met hars, dat na openzagen eruit kan lopen.

 

Houteigenschappen

Deze houtsoort is een lichte naaldhoutsoort met de volgende eigenschappen:

Volumieke massa (bij 12%): 460 kg/m³
Buigen (bij 12%) : 77 N/mm²
Krimp (bij 12%): rad. 1,9%, tang. 4,5-5,0%
Duurzaamheid
Het kernhout is niet duurzaam (klasse 4) en het spint zeer gevoelig voor aantasting door insecten.

 

Bewerkbaarheid

Drogen – Snel, waarbij drukhout of schuit draadverloop krom- of scheluwtrekken kan veroorzaken. Vers gezaagd hout dient direct na het zagen op latten te worden gezet om verkleuring door aantasting van blauwschimmel te voorkomen.
Bewerken – deze houtsoort laat zich zowel met de hand als machinaal vrij gemakkelijk bewerken. Vooral met smalle groeiringen laat deze houtsoort zich goed bewerken.
Spijkeren/Schroeven – Goed.
Afwerking – Goed.

 

Toepassingen

Vuren kan voor heel veel doeleinden worden toegepast. De variatie in kwaliteit is bij deze houtsoort groot en daarom zal de kwaliteit in de regel het gebruiksdoel bepalen. Gebruik in de bouw voor dragende constructies (al dan niet gelamineerd), kozijnen, puien, ramen, deuren, trappen, vloeren, binnen- en buitenbetimmeringen, balkhout, kasten, kastplanken, lijstwerk, bekistingen, schuren, heipalen enz. Voor emballagedoeleinden worden grote hoeveelheden Vuren (mede omdat het geen geur verspreidt) voor pallet-, kisten- en krattenfabricage, vaten en houtwol gebruikt.

 

Kwaliteitseisen

Ten eerste wordt Europees Vuren genoemd in de Nederlandse norm in de serie Kwaliteitseisen voor hout, NEN 5491 ‘Heipalen Europees Naaldhout’. Ook wordt Europees Vuren genoemd in de in 1985 verschenen Nederlandse norm in de serie ‘Kwaliteitseisen voor hout’ (KVN 1980), NEN 5492 ‘Rondhoutpalen (van Europees Naaldhout)’. Ten slotte wordt Vuren genoemd in de lijst met goedgekeurde houtsoorten voor toepassing in houten gevelelementen (SKH-Publicatie 99-05). Dit betekent dat met vurenhout kozijnen moet KOMO®-productcertificaat kunnen worden vervaardigd.

 

Sterkteklasse

  1. Europees Vuren is volgens de NEN 5499, kwaliteitsklasse T3, ingedeeld in sterkteklasse C30 (NEN-EN 338).
  2. Europees Vuren is volgens de NEN 5499, kwaliteitsklasse T2, ingedeeld in sterkteklasse C24 (NEN-EN 338).
  3. Europees Vuren is volgens de NEN 5499, kwaliteitsklasse T1, ingedeeld in sterkteklasse C18 (NEN-EN 338).

 

Meer informatie?

Wil jij meer te weten komen over de afmetingen, prijzen en volumes van ons Vuren assortiment? Neem dan gerust contact met ons op.