Voorbeeld van Basralocus hout.

Botanische naam: Dicorynia guianensis
Familie: Caesalpiniaceae
Standaard naam: Basralocus
Andere namen: Basterd locus, Angélique, Agilica do para

 

Neem contact op

Hardhoutsoorten

Naaldhoutsoorten

Wat is Basralocus voor houtsoort?

Ben jij op zoek naar Basralocus palen of Basralocus planken? En wil jij meer te weten komen over deze houtsoort? Dan ben je op deze pagina op de juiste plek. Basralocus is een hardhoutsoort afkomstig uit een boom met een gemiddelde hoogte van 30 meter (maximaal 50 meter) en de takvrije rechte cilindrische stam is 16-20 meter lang met een diameter van 50 tot 60 cm. Het kernhout is goud-, roest- of purperbruin van kleur met meestal een bruinrode gloed. Glad geschaafd en eventueel geschuurd, heeft het hout van nature een vrij hoge glans. Door de combinatie van inhoudsstoffen en de aanwezigheid van microscopisch kleine kiezellichaampjes in het hout is Basralocus bestand tegen paalwormaantasting. In de waterbouw, vooral in zeewater wordt hier dankbaar gebruik van gemaakt.

 

Basralocus eigenschappen 

Het is een zware hardhoutsoort met de volgende eigenschappen:

Volumieke massa (bij 12%) : 720-750 kg/m³
Buigen (bij 12%) : 120 N/mm²
Krimp (bij 12%) : rad. 2,5%, tang. 4,3%
Duurzaamheid
Het kernhout is duurzaam (klasse 1-2) en het spint goed bestand tegen aantasting door insecten.

 

Bewerkbaarheid 

Drogen – Langzaam; kan zonder veel moeilijkheden zowel aan de lucht als versneld worden gedroogd. Dit moet echter met zorg en niet te vlug gebeuren.
Bewerken – Vers hout is gemakkelijker te bewerken dan droog hout dat glasharde kiezelkorrels bevat.
Spijkeren/Schroeven – Matig, voorboren aanbevolen in verband met splijten.
Afwerking – Goed.

 

Waarvoor wordt Basralocus gebruikt?

Het is een sterke hardhoutsoort die geschikt is voor verschillende doeleinden. Door zijn paalwormbestendigheid en sterkte is het hout bij uitstek bruikbaar als paalhout en constructiehout in de waterbouw, zoals voor remmingwerken, steigers, gordingen en strandhoofden. Verder kan het worden gebruikt voor binnenbetimmeringen en parket- en strokenvloeren.

 

Kwaliteitseisen 

Kwaliteitsrichtlijnen voor beslagen palen van tropisch hout staan genoemd in de NEN 5493 ‘Kwaliteitseisen voor loofhout in grond- weg- en waterbouwkundige werken en andere constructieve toepassingen’.

 

Sterkteklasse 

Basralocus is volgens de NEN 5493, kwaliteitsklasse Tropisch, ingedeeld in sterkteklasse D18 (NEN-EN 338).

 

Meer informatie?

Wil jij meer te weten komen over de afmetingen, prijzen en volumes van ons Basralocus assortiment? Neem dan contact met ons op.