Kleur Angelim Vermelho

Botanische naam: Hymenolobium excelsum 
Familie: Leguminosae (Papilionaceae)
Standaard naam: Angelim Vermelho
Andere namen: Makka Kabbes, Koraroballi, Sapupira, Angelim Pedra

Neem contact op

Hardhoutsoorten

Naaldhoutsoorten

Wat is Angelim Vermelho voor houtsoort?

Ben jij op zoek naar een houtsoort die uitblinkt in hardheid en duurzaamheid en daarnaast een goede weerstand bied tegen rotten, schimmels en insecten? Dan kan Angelim Vermelho zomaar de houtsoort zijn waar u naar op zoek bent.

 

Angelim Vermelho bij sommigen beter bekend als Aneglim Pedra of Makka Kabbes is een hardhoutsoort afkomstig uit Zuid-Amerika. U hoeft niet helemaal naar Zuid-Amerika af te reizen om meer te weten te komen over deze houtsoort. Doordat wij bij WTP al jaren lang werken met houtsoorten over de hele wereld beschikken wij over de kennis en ervaring om u van relevante houtinformatie te voorzien.  Op deze pagina kunt u meer te weten komen over de uitstraling, eigenschappen, bewerkbaarheid en kwaliteitseisen van deze unieke hardhoutsoort en hoe wij vanuit Hardenberg ervoor zorgen u te voorzien van een hoogwaardige hardhoutsoort als Angelim Vermelho.

 

Uitstraling 

De kleur van het kernhout is vers geeloranjebruin tot donkerbruin. Als het hout aan licht wordt blootgesteld verandert de kleur naar lichtbruin. Het kernhout tekent zicht scherp af tegen het 30-100mm brede geelachtig witte tot grijze spint. Het kleurverschil tussen het lichtgekleurde parenchymweefsel en het donkere vezelweefsel is opvallend en geeft het hout een zeer herkenbaar uiterlijk. Deze kleurtinten in samenwerking met opvallende donkere strepen en nerven, biedt een natuurlijke schoonheid die elke ruimte verrijkt waarin het wordt gebruikt.

 

Door het gebruik te maken van Angelim Vermelho hout creëert uw een uitnodigende en gezellige sfeer, mede hierdoor is deze houtsoort een populaire keuze voor exterieurtoepassingen. Of het nu wordt gebruikt voor vlonders, terrassen  gevelbekleding of schuttingen, deze houtsoort voegt een vleugje Zuid-Amerikaanse houtcharme toe aan elke omgeving, waardoor het een gewaardeerd materiaal is in veel verschillende soorten projecten. Dat het in veel verschillende projecten wordt gebruikt komt niet alleen door de unieke uitstraling van het product maar ook doordat het een goede hardhoutsoort is voor zwaardere constructies. 

 

Angelim Vermelho geur

Bij WTP benoemen we ook de mindere eigenschappen van onze houtsoorten. Zo heeft Angelim Vermelho in het beginstadium een erg sterke geur. Wanneer het hout vers en droog is heeft het van zichzelf als een sterke geur. Bij veranderingen van nat naar droog weer wordt deze geur versterkt. De geur van het hout is iets waar je rekening mee moet houden bij het verwerken van dit hout, mede hierdoor wordt het voornamelijk buitenshuis gebruikt. Voor het behandelen van de geur van Angelim Vermelho is tijd u grootste vriend. Zonder het hout te behandelen wordt naar verloop van tijd de sterke geur steeds minder.

 

Angelim Vermelho eigenschappen

De houtsoort staat niet alleen bekend om zijn prachtige uitstraling, maar heeft ook een aantal indrukwekkende eigenschappen die het tot een gewilde keuze maken voor diverse toepassingen. Bij het overwegen van hout voor uw project is het essentieel om te kijken naar de houteigenschappen die voldoen aan uw specifieke behoeften.

 

Met een volumieke massa van 750 kg/m³ bij 12% vochtgehalte, biedt het een solide en stabiele basis voor verschillende constructies. De buigsterkte, gemeten op 121 N/mm² bij 12% vochtgehalte, benadrukt de robuustheid van dit hout, waardoor het geschikt is voor diverse structurele toepassingen waar stevigheid vereist is.

 

Een belangrijk aspect om rekening mee te houden is de krimp van Angelim Vermelho. Met een radiale krimp van 1,0-1,5% en een tangentiale krimp van 1,9-2,5% bij 12% vochtgehalte, blijft dit hout relatief stabiel tijdens veranderingen in vochtigheidsniveaus. Dit minimaliseert het risico op kromtrekken, scheuren en vervormingen, wat resulteert in duurzame en langdurige constructies.

 

Wat betreft duurzaamheid scoort Angelim Vermelho hoog. Het kernhout valt in duurzaamheidsklasse 2, wat betekent dat het zeer goed bestand is tegen natuurlijke aantasting door insecten, schimmels en andere vormen van verval. Zelfs het spint, het minder dichte buitenste deel van het hout, biedt goede weerstand tegen aantasting, waardoor Angelim Vermelho een uitstekende keuze is voor zowel binnen- als buitentoepassingen. Bij gebruik voor binnen toepassingen valt er wel rekening te houden met de sterke geur van Angelim Vermelho in de beginfase.

 

Onderhoud en behandeling van Angelim Vermelho

Tijdens het behandelen en onderhouden van de houtsoort Angelim Vermelho moet er met verschillende aspecten rekening gehouden worden om het beste resultaat voor uw houtproject te bereiken.

 

Het droogproces van het hout verloopt vrij langzaam, maar biedt hierbij wel het voordeel van minimale vervorming. Dit betekent dat het hout relatief stabiel blijft tijdens het drogen, wat resulteert in minder krimp en scheuren.

 

Bij het spijkeren of schroeven is het belangrijk om voor te boren om splijten te voorkomen. Hoewel het hout matig goed te spijkeren of schroeven is, kan voorboren helpen om de kans op splijten te minimaliseren en de duurzaamheid van de verbindingen te vergroten.

 

Voor de afwerking van Angelim Vermelho zijn dekkende watergedragen systemen een uitstekende keuze. Deze systemen bieden niet alleen bescherming tegen weersinvloeden en UV-straling, maar laten ook de natuurlijke schoonheid van het hout doorschijnen. Door te kiezen voor watergedragen afwerkingen blijft de kleur van Angelim Vermelho behouden en wordt de levensduur van het hout gemaximaliseerd.

 

Waarvoor wordt Angelim Vermelho gebruikt?

Makka Kabbes of terwijl Angelim Vermelho is een houtsoort die voor verschillende doeleinden ingezet kan worden zoals: bouwhout zowel voor binnen- als buitenwerk, kozijnen (ook gevingerlast), ramen, deuren, binnen- en buitenbetimmeringen, zware constructies, bruggen, waterdorpels, carrosseriebouw en scheepsbouw.

 

Kwaliteitseisen 

Angelim Vermelho is genoemd in de lijst met goedgekeurde houtsoorten voor de toepassing in houten gevelelementen (SKH-Publicatie 99-05). Dit betekent dat  kozijnen met KOMO®-productcertificaat kunnen worden vervaardigd. Het staat ook genoemd in de NEN 5493 ‘Kwaliteitseisen voor loofhout in grond- weg- en waterbouwkundige werken en andere constructieve toepassingen’.

 

Meer informatie?

Wil jij meer te weten komen over de afmetingen, prijzen en volumes van ons assortiment? Neem dan contact met ons op.