Angelim Vermelho

Afbeelding hoe Angelim Vermelho eruit ziet.
Neem contact op

Hardhoutsoorten

Naaldhoutsoorten

Botanische naam: Hymenolobium excelsum
Familie: Leguminosae (Papilionaceae)
Standaard naam: Angelim Pedra
Andere namen: Makka Kabbes, Koraroballi, Sapupira, Angelim Vermelho

 

Wat is Angelim Vermelho voor houtsoort?

Ben jij op zoek naar een houtsoort die uitblinkt in duurzaamheid, hardheid en een goede weerstand tegen rotten, schimmels en insecten heeft? Dan kan dit zomaar de houtsoort zijn die jij zoekt. Angelim Vermelho bij sommigen beter bekend als Aneglim Pedra of Makka Kabbes is een hardhoutsoort afkomstig uit Zuid-Amerika. Op deze pagina kan je meer te weten komen over de uitstraling, eigenschappen, bewerkbaarheid en kwaliteitseisen van deze hardhoutsoort.

 

Uitstraling 

De kleur van het kernhout is vers geeloranjebruin tot donkerbruin. Als het hout aan licht wordt blootgesteld verandert de kleur naar lichtbruin. Het kernhout tekent zicht scherp af tegen het 30-100mm brede geelachtig witte tot grijze spint. Het kleurverschil tussen het lichtgekleurde parenchymweefsel en het donkere vezelweefsel is opvallend en geeft het hout een zeer herkenbaar uiterlijk.

 

Houteigenschappen

Naast de uitstraling van het hout ben je natuurlijk benieuwd of Angelim Vermelho volodoet aan de houteigenschappen waar jij naar op zoek bent. Bekijk hieronder de eigenschappen van deze hardhoutsoort.

Volumieke massa (bij 12%) : 750 kg/m³
Buigen (bij 12%) : 121 N/mm²
Krimp (bij 12%) : rad. 1,0-1,5%, tang. 1,9-2,5%
Duurzaamheid
Het kernhout is duurzaam (klasse 2) en het spint goed bestand tegen aantasting door insecten.

 

Bewerkbaarheid

Drogen – Vrij langzaam, met weinig vervorming.
Bewerken – Goed; bewerken met handgereedschap is soms moeilijk door de afwisselende harde en zachte weefsels.
Spijkeren/Schroeven – Matig; voorboren aanbevolen in verband met splijten.
Afwerking – Goed, met dekkende watergedragen systemen.

 

Waarvoor wordt Angelim Vermelho gebruikt?

Makka Kabbes is een houtsoort die voor verschillende doeleinden ingezet kan worden zoals: bouwhout zowel voor binnen- als buitenwerk, kozijnen (ook gevingerlast), ramen, deuren, binnen- en buitenbetimmeringen, zware constructies, bruggen, waterdorpels, carrosseriebouw en scheepsbouw.

 

Kwaliteitseisen

Sapupira/Angelim Pedra is genoemd in de lijst met goedgekeurde houtsoorten voor de toepassing in houten gevelelementen (SKH-Publicatie 99-05). Dit betekent dat met Angelim Pedra kozijen met KOMO®-productcertificaat kunnen worden vervaardigd. Angelim Pedra staat genoemd in de NEN 5493 ‘Kwaliteitseisen voor loofhout in grond- weg- en waterbouwkundige werken en andere constructieve toepassingen’.

 

Meer informatie?

Wil jij meer te weten komen over de afmetingen, prijzen en volumes van ons Angelim Vermelho assortiment? Neem dan contact met ons op.