Voorbeeld van hoe Douglas hout eruit ziet

Botanische naam: Pseudotsuga menziesii
Familie: Pinaceae
Standaard naam: Douglas
Andere namen: Oregon Pine, Douglas Fir, Douglas hout

Neem contact op

Hardhoutsoorten

Naaldhoutsoorten

Houtbeschrijving

De bomen bereiken een hoogte van 40 tot 60 meter, maximaal 90 meter. De rechte cilindrische takvrije stam is gemiddeld 20 meter lang en heeft een diameter van 1,0 – 2,0 meter. Douglas hout heeft vers meestal een licht geelbruine kleur die aan licht en lucht op den duur verkleurt tot fraai oranjeachtig geelbruin. Het witachtige spint is bij oude dikke bomen maximaal 40-55 mm en bij jongere aanplant 70 – 80 mm breed. Afhankelijk van het groeigebied is niet alleen de kleur maar zijn ook de volumieke massa en de sterkte variabel. De houtsoort is harshoudend, waardoor soms vettige vlekjes of streepjes op het geschaafde oppervlak zichtbaar zijn. Ook komen, volgens de groeiringen verlopende, met hars gevulde holten voor.

 

Houteigenschappen Douglas

Douglas hout is een lichte naaldhoutsoort met de volgende eigenschappen:

Volumieke massa (bij 12%) : 470-520 kg/m³
Buigen (bij 12%) : 89 N/mm²
Krimp (bij 12%) : rad. 2%, tang. 4,1%
Duurzaamheid
Het kernhout is niet duurzaam (klasse 3-4) en het spint zeer gevoelig voor aantasting door insecten.

 

Bewerkbaarheid

Drogen – Voorzichtig drogen om scheurvorming en vervorming te voorkomen.
Bewerken – Machinale bewerking levert weinig moeilijkheden op, mits scherp gereedschap wordt gebruikt.
Spijkeren/Schroeven – Goed, maar voorzichtig behandelen in verband met de kans op splijten.
Afwerking – Vereist voorbehandeling

 

Douglas hout behandelen

Bij WTP hebben we de kennis en ervaring om Douglas te behandelen. Bent u bijvoorbeeld op zoek naar Douglas hout geschaafd, dan hebben wij hier de juiste bewerkingsmogelijkheden voor. Ook bieden wij verschillende hout profielen aan. Neem een kijkje op onze houtprofielen pagina en maak kennis met modellen als Douglas Zweeds Rabat. Naast dit beschikken wij ook over onze eigen coatafdeling. Wanneer u dus geïnteresseerd bent in bijvoorbeeld Douglas Zweeds Rabat is het ook mogelijk om te kiezen voor Douglas Zweeds Rabat zwart. Wij kunnen u dus helpen met de vraag naar hout voor Douglas gevelbekleding tot aan een Douglas schutting. Denk hierbij dus aan een aanbod met Douglas planken, Douglas vlonderplanken, Douglas palen en Douglas balken.

 

Toepassingen

In de bouw zowel voor binnen- en buitenwerk, bijvoorbeeld ramen en kozijnen, deuren (met kwartiers gezaagde stijlen en dorpels), binnen- en buitenbetimmeringen, pergola’s en hekken. Ook verschillende Douglas palen zoals heiningpalen, boompalen, perkoenpalen en heipalen. 

 

Kwaliteitseisen

Douglas hout is genoemd in de lijst met goedgekeurde houtsoorten voor toepassing in houten gevelelementen (SKH-Publicatie 99-05). Dit betekent dat met Douglas kozijnen moet KOMO®-productcertificaat kunnen worden vervaardigd.

 

Sterkteklasse

Douglas is volgens de C/NEN 5468, ingedeeld in sterkteklasse C18 (NEN-EN 338). De houtsoort is volgens de A/B/NEN 5468, ingedeeld in sterkteklasse C22 (NEN-EN 338).

 

Meer informatie?

Wil jij meer te weten komen over de afmetingen, prijzen en volumes van ons Douglas hout assortiment? Neem dan contact met ons op. Ben jij benieuwd naar de Douglas levertijd?

Lees dan onze blog: Levertijd Douglas hout

Afbeelding van volle Douglas pakken.