Voorbeeld van hoe Grenen hout eruit ziet.

Botanische naam: Pinus sylvestris
Familie: Pinaceae
Standaard naam: Grenen
Andere namen: Föhre, Red Wood, Red Pine

 

Neem contact op

Hardhoutsoorten

Naaldhoutsoorten

Houtbeschrijving

De kleur van het verse kernhout is lichtbruin. Na verloop van tijd wordt het hout donkerder en varieert dan van geelbruin tot roodbruin en steekt het kernhout scherp af tegen het 50-100mm brede spint dat wit tot lichtgeel van kleur kan zijn. Het spint kan soms, meestal plaatselijk, enigszins donkerder dan normaal gekleurd zijn. Dit komt door de aanwezigheid van drukhout (reactiehout), dat als een natuurlijk gebrek moet worden gezien. In het kernhout valt deze afwijking met het blote oog vrijwel niet te constateren. Evenals de andere naaldhoutsoorten uit de gematigde luchtstreken vertoont Grenen een duidelijk verschil tussen het licht gekleurde vroeghout en het donkerder gekleurde laathout.

 

Houteigenschappen

Deze houtsoort is een lichte naaldhoutsoort met de volgende eigenschappen:

Volumieke massa (bij 12%): 520 kg/m³
Buigen (bij 12%) : 79 N/mm²
Krimp (bij 12%): rad. 3%, tang. 4,5%
Duurzaamheid
Het kernhout is niet duurzaam (klasse 3- 4) en het spint zeer gevoelig voor aantasting door insecten.

 

Bewerkbaarheid

Drogen – Snel, maar heeft de neiging bij de kwasten te splijten. Dit hout uit hartgekloofde delen moet voorzichtig worden gedroogd om te voorkomen dat het dosse vlak hol gaat trekken en scheuren.
Bewerken – Europees Grenen laat zich, zowel met de hand als machinaal, vrij gemakkelijk bewerken. Vooral de groeiringbreedte, de grootte en het aantal kwasten hebben een grote invloed op de bewerkbaarheid.
Spijkeren/Schroeven – Goed.
Afwerking – Goed, met uitzondering van sommige afwerkmiddelen waarbij de filmvorming kan worden gehinderd door de aanwezige hars.

 

Toepassingen

Europees Grenen kan voor veel doeleinden worden toegepast. Voor welk gebruik het geschikt is, hangt vooral bij Grenen voor een groot deel van de kwaliteit af. Indien Grenen buiten wordt gebruikt, verdient het aanbeveling, in verband met het vrijwel altijd aanwezige niet-duurzame spint, het hout te verduurzamen. Grenen wordt in de bouw gebruikt voor binnenkozijnen, ramen, deuren, binnen- en buitenbetimmeringen en balkhout. Bekend zijn ook de kwartiers gezaagde vloeren.

 

Kwaliteitseisen

Europees Grenen wordt genoemd in de lijst met goedgekeurde houtsoorten voor toepassing in houten gevelelementen (SKH-Publicatie 99-05). Dit betekent dat met Europees Grenen kozijnen moet KOMO®-productcertificaat kunnen worden vervaardigd.

 

Sterkteklasse

  1. Europees Vuren is volgens de NEN 5499, kwaliteitsklasse T3, ingedeeld in sterkteklasse C30 (NEN-EN 338).
  2. Europees Vuren is volgens de NEN 5499, kwaliteitsklasse T2, ingedeeld in sterkteklasse C24 (NEN-EN 338).
  3. Europees Vuren is volgens de NEN 5499, kwaliteitsklasse T1, ingedeeld in sterkteklasse C18 (NEN-EN 338).

 

Meer informatie?

Wil jij meer te weten komen over de afmetingen, prijzen en volumes van ons Grenen assortiment? Neem dan gerust contact met ons op.