Tauari

Voorbeeld van Tauari hout.
Neem contact op

Hardhoutsoorten

Naaldhoutsoorten

Botanische naam: Cauratari fagifolia/pulchra/oblongifolia/stellata
Familie: Lecythidceae
Standaard naam: Tauari
Andere namen: Surinaams Eiken, Tabari, Maho, Wadara

 

Wat is Tauari voor houtsoort?

De kleur van het hout varieert van wittig tot gelig. Vals kernhout komt voor waarbij het hout egaal of wollig bruin, roze tot roodbruin van kleur is met donkere lijnen bij de kleurovergangen. Sommige soorten zouden tot 0,8% kiezel kunnen bevatten. Vers heeft de houtsoort een onaangename geur die bij het drogen verdwijnt. De hoursoort varieert sterk in gewicht wat waarschijnlijk wordt veroorzaakt door het mengen van de circa achttien Couratari-soorten. Binnen één stam kunnen grote verschillen in gewich en duurzaamheid voorkomen, wat waarschijnlijk voor deel gerelateerd is aan het voorkomen van een valse kern. In het hout komen soms harskanalen voor gevuld met zwarte indhoudsstoffen in tangentiale rijen van meerdere centimeters breed en tot meerdere decimeters lang. Afhankelijk van het soortelijke gewicht en kleur, onderscheiden we Tauari Branco, Tauari amarelo, Tauari Vermelho, waarbij de eerste twee sorten vrijwel altijd als mix geleverd worden. 

 

Houteigenschappen

Deze houtsoort is een relatief zware hardhoutsoort met de volgende eigenschappen:

Volumieke massa (bij 12%): 500-800 kg/m³
Krimp (bij 12%) : rad. 2,1%-2,8%, tang. 3,8%-4,5%%
Duurzaamheid
Het kernhout is duurzaam (klasse 2)

 

Bewerkbaarheid

Het hout laat zich goed bewerken, schaven, draaien en glad afwerken. 

Spijkeren en schroeven- goed maar voorboren is noodzakelijk

Lijmen- goed

Drogen- matig snel. Met enig zorg vrij gemakkelijk te drogen met weinig neiging tot trekken.

Buigen- goed

 

Waarvoor wordt Tauari hout gebruikt?

Constructie- en timmerhout voor binnenwerk, zoals binnenkozijnen, ramen en deuren, trappen, binnenbetimmeringen, meubelonderdelen, vloeren, blindwerk, speelgoed enzovoort. Als het hout goed gedroogd is, is de houtsoort ook geschikt voor buitenwerken zoals vlonderplanken, planken enzovoort. 

 

Meer informatie?

Wil jij meer te weten komen over de afmetingen, prijzen en volumes van ons assortiment? Neem dan  gerust contact met ons op.