Rode meranti

Neem contact op

Hardhoutsoorten

Naaldhoutsoorten

Botanische naam: Shorea spp
Familie: Dipterocarpaceae
Standaard naam: Rode Meranti
Andere namen: Dark Red Seraya, Bukit

Houtbeschrijving

De kleur van het kernhout varieert sterk van donkerrood tot licht roodbruin en van bleekroze tot rozerood. Aangezien diverse boomsoorten, ook van verschillende herkomst, van het geslacht Shorea rode meranti leveren, zijn kleurnuances en gewichtsverschillen in een partij hout altijd aanwezig. Het 20-50 mm brede spint is rozegrijs getint en duidelijk van het kernhout te onderscheiden. Zeer kleine wormgaatjes (pinholes), veroorzaakt door nathoutboorders, komen voor. In gezaagd en gedroogd hout bestaat echter geen gevaar voor verdergaande aantasting.

Houteigenschappen

Rode Meranti is een matig zware hardhoutsoort met de volgende eigenschappen:

Volumieke massa (bij 12%) : 640 kg/m³
Buigen (bij 12%) : 87 N/mm²
Krimp (bij 12%) : rad. 2%, tang. 4%
Duurzaamheid
Het kernhout is matig duurzaam (klasse 2-3) en matig bestand tegen aantasting door insecten.

Bewerkbaarheid

Drogen – Matig snel. Rode Meranti is zonder veel moeilijkheden te drogen, waarbij weinig neiging tot vervorming optreedt.
Bewerken – Zowel met handgereedschap als machinaal goed te bewerken.
Spijkeren/Schroeven – Goed.
Afwerking – Goed.

Toepassingen

Binnen- en buitentimmerwerk, kozijnen, ramen, deuren, betimmeringen, plinten, trappenhuizen, traptreden, carrosseriebouw, enzovoort. Het fineer wordt op grote schaal gebruikt voor de fabricage van triplex.

Kwaliteitseisen

Rode Meranti is genoemd in de lijst met goedgekeurde houtsoorten voor de toepassing in houten gevelelementen (SKH-Publicatie 99-05). Dit betekent dat met Rode Meranti kozijnen met KOMO®-productcertificaat kunnen worden vervaardigd. Rode Meranti is genoemd in de BRL 1701 ‘Gelijmde dragen houten bouwconstructies’. Rode Meranti voldoet aan de eisen genoemd in de BRL 2902 ‘Gelamineerd hout voor niet-dragende toepassingen’.

Sterkteklasse

Rode Meranti is volgens de A/B NEN 5483 is ingedeeld in sterkteklasse C20 (NEN-EN 338).