Botanische naam: Qualea Paraensis Ducke
Familie: Vochysiaceae
Standaard naam: Mandioqueira
Andere namen: Gronfolo, gronfoeloe, florecillo, mandio

Neem contact op

Hardhoutsoorten

Naaldhoutsoorten

Wat is Mandioqueira voor houtsoort?

Het kernhout is lichtgrijs, geelachting lichtbeige tot bruin/roodbruin van kleur met lichte lijnen van parenchymweefsel rond de vaten. Het duidelijk tot minder duidelijk te onderscheiden spint heeft een bleekgele tot geelachtige kleur, soms tot lichtbruin. Soms zijn groeiringen zichtbaar. In het hout komen plaatselijk witte inhoudsstoffen in de vaten voor, op het langs vlak zichtbaar als dunnen witte lijnen. Het kernhout heeft droog een matige glans en geen opvallende geur.

 

Mandioqueira eigenschappen

Volumieke massa (bij 12%) : 750 kg/m³
Krimp (bij 12%) : rad. 1,5-2,3%, tang. 3,0-4,3%

Duurzaamheid:
Het kernhout is zeer duurzaam (klasse 2) 

 

Hoe is de bewerkbaarheid?

Mandioqueira is een houtsoort waarbij de afwerking goed is en waarbij het spijkeren en schroeven ook goed te doen is. Voor de zwaardere soorten is het wel noodzakelijk om eerst even voor te boren. Afhankelijk van het soort gaat het drogen van Mandioqueira vrij snel tot matig snel, met lichte neiging tot vorming van oppervlakte scheurtjes, vervormen en korstverharding.

 

Het hout is matig goed te zagen, goed tot matig te schaven, schuren en te draaien voor onze schaverij. Bij hout met kruisdraad kunnen inspringsels voorkomen. Sommige soorten geven een wollig oppervlak. Sommige soorten bevatten wat kiezel, waardoor snijgereedschap snel kan afstompen. 

 

Waarvoor is Mandioqueira geschikt?

Mandioqueira is een houtsoort die voor verschillende doeleinden gebruikt kan worden. Zo is het uitermate geschikt voor: constructiehout onder dak, meubelen, binnenbetimmeringen, parket, schorten, onder regels, pallets, kisten, schuttingplanken. 

 

Meer informatie?

Wil jij meer te weten komen over de afmetingen, prijzen en volumes van ons Mandioqueira assortiment? Neem dan contact met ons op.